27 June 2009

Uji Mata Anda

Salam semua, untuk post kali ni, gua ada something untuk korang sama-sama bantu gua untuk kenal pasti apakah ia. Gambar dibawah di'kirim oleh sahabat gua dari rawang. Pada mulanya gua confius juge ape natang kejadahnya bende ni.

 
Klue gambar : Warna purple tua, hand-made, bentuk tak sekata, lubang tak sama besar, ada bulat ada bulat tak sempurna, ada kecik ada besar. So.. ada sesiapa dapat teka apa mende ni?

26 June 2009

Simpang5 oldtimer - nuraini albums

Huh, gua terkedu gak bila tengok gambar kali ini, mungkin gua pun tak jangka boleh jumpa gambar-gambar ni, mengingatkan gua terhadap event-event kita yang lama. Kredit untuk cik nurin kerana sudi scan & kongsi album gambar beliau yang amat bernilai ini :D

Jadi ikuti satu-persatu ya?

 
Gambar ini diambil semasa pertandingan Ihtifal antara SMKA-SMKA seluruh malaysia. Bertempat di SMKA Nibong Tebal, Pulau Pinang. Terdapat berbagai-bagai acara diadakan seperti tilawah al-quran. Paling gua tak boleh lupa kuiz al-quran yang berjaya menggondol tempat ke-5 antara semua SMKA. KISAS tumbang awal.

Gambar ni gua cuba-cuba ingat, tapi masih kabur.. bila masa gua main kat taman permainan ni gua lupa.. ada sesiapa boleh bantu?
 
 
  
Gambar ini ketika jamuan penutup kita, yang diadakan penuh kontroversi namun dapat gua kategorikan jamuan ini tamat dengan jayanya. Ada sesi tukar-tukar hadiah, bergambar-gambar, juga bermaaf-maafan. Yang putera memakai baju melayu bersampin, dan yang puteri memakai baju kurung yang sedondon. Bertempat di'kantin sekolah, salah satu kenangan yang gua tak boleh lupa.
p/s: gua dapat hadiah sepasang cawan mickey mouse. ape kes?
 

Kalau tak silap gua, gambar ni semasa jamuan akhir tahun asrama bukan? Para puteri sungguh ayu bertudung labuh dan berpakaian kurung. Wajah pula masih innocent :P
 
Yang ni kategori gambar paling legend gua into, almaklumlah kelas gua semasa form4, kelas yang merubah pendirian & pandangan gua terhadap intitusi perdidikan, juga terhadap kementerian pelajaran malaysia. Kelihatan abu & syafiq shah al-haj yang tidak boleh berjauhan, dan.. gigi gua yang paling menyinar.haha

Gambar para guru wanita yang tak pernah penat dengan kerenah kami. Maaf dipinta atas segala kejahatan kenakalan yang dilakukan. Dan seterusnya gambar-gambar yang gua tak dapat tafsirkan oleh sebab kelemahan sistem ingatan.
 
  
 

Kalau kalian hitung, tahun depan (tahun 2010) genaplah tempoh perkenalan kita selama 10tahun (bagi pelajar intake 2001) dan 7tahun bagi intake 2004.. Jadi gua amat berharap, tali perkenalan kita tidak hanya terputus di'sini bahkan kekal hingga bila-bila. Ops, jiwa r pulak.

25 June 2009

Mari belajar gmail cara ninja

 gmail telah menyediakan tutorial berkenaan mengendalikan email-email anda, secara efisyen mengikut tahap tertentu. Jadi ikutinya di'sini : gmail tips atau dapatkan saja tutorial versi pdf : download sini

24 June 2009

kita sudah dewasa? anda berani berubah?

kalau dulu, kita tak terfikir akan wujudnya suasana sebegini. tengok balik apa yang Jai dah usahakan, gambar-gambar time 'muda-muda' menjadikan aku (mungkin hangpa gak) antara segan dan insaf. ia menjadikan aku terpikir: apakah yang akan kita lalui for the future? untuk bekeluarga, menjaga dan mendidik anak orang, mendidik dan membesarkan anak sendiri. hah! mungkin agak gila untuk kita pikir rite? but, we have to face it either cepat atau lambat. ada member yang dah kawen, aku doakan barakallah laki wa baraka a'laiki wa jama'a bainakuma fi al-khair...

harapan aku, moga segalanya bermula dengan kebaikan dan berakhir juga dengan kebaikan. demi allah, aku macam tak caye ada kengkawan cam korang. alhamdulillah. aku 'hidup' dengan korang. really! coz of that, aku x tinggalkan masa yang ada time cuti berbulan-bulan utk lepi umah? sapa yang dah pernah mai umah aku, akan lihat timbunan kitab yang aku hadamkan. aku sronok ngan semua ni tapi aku jugak a common human yang tau berkawan dan berhibur... ada yang kata aku agak 'liberal' walau aku x segan dan tak takut katakan aku adalah pendokong dan pemaham mazhab al-salafiyyah yang penuh kekurangan tapi aku terbuka menilai dengan al-Quran & al-Sunnah. kadang aku rasa aku hidup dalam penipuan coz aku tak tau nak express sapa aku selain korang. aku titipkan semua ini agar semua yang ingin berjinak dengan dakwah dan yang tak tau apa tu dakwah dan yang rasa 'aku hidup dalam dunia untuk aku, aku gembira dan aku x buat dosa, aku solat, cukup....'! aku ada senarai rujukan yang bukannya panjang dan banyak mana, namun aku abadikan hidup aku untuk semua ni... untuk tatapan dan rujukan anda, aku senaraikan kitab2 hadaman aku:

1) Taisir al-Karim al-Rahman fi Tafsir Kalam al-Mannan
-Syeikh Abd Rahman al-Sa'di (1 jilid)
2) Fath al-Qadir
-al-Imam al-Syaukani (5 jilid)
3) Safwah al-Tafasir
-Dr. A'li al-Sobuniy (3 jilid)
4) Adhwa' al-Bayan
-Al-Imam Mohd. Amin al-Syanqitiy (10 jilid)
5) Tafsir al-Quran al-Azim
-Al-Hafiz Ibn Kathir (4 Jilid)
6) Tafsir wa al-Mufasirun
-Dr. Hussain al-Dzahabi (2 jilid)
7) Ahkam al-Quran al-Sughro
-al-Imam Ibn al-A'rabiy (1 jilid)
8) Sahih Muslim (1 jild)
9) Sunan Abi Dawud (1 jilid)
10) Sunan al-Tirmizi (1 jilid)
11) Sunan al-Nasai (1 jilid)
12) Sunan Ibn Majah (1 jilid)
13) Sunan al-Darimiy (1jilid)
14) Fath al-Bariy Syarh Sahih al-Bukhariy li Ibn Hajar al-A'sqalaniy (14 jilid)
15) Fath al-Bariy Syarh Sahih al-Bukhariy li Ibn Rajab al-Hanbaliy (6 jilid)
16) Ikmal al-Mu'lim bi Fawaid al-Muslim li Qadhi I'yyadh (9 jilid)
17) A'un al-Ma'bud Syarh Sunan Abi Dawud (8 jilid)
18) Tuhfat al-Ahwaziy syarh Sunan al-Tarmiziy (10 jilid)
19) al-Adab al-mufrad (1 jilid)
20) Siyar a'lam al-Nubala' (3 jilid)- ni asal kat 25 jilid, dikecilkan
21) al-Muwafaqat (1 jilid)
22) al-Umm (11 jilid)
23) Zad al-Maad (3 jilid)
24) al-Muhalla (11 jilid)

dan hampir 50 buku2 lain yang bukan core...wallahu a'lam

apa yang aku ingin sampaikan bukanlah bersifat menunjuk, namun inilah yang 'golongan ustaz' perlu hadam sebelum berani untuk bercakap agama...bukan aku katakan untuk dakwah anda perlu hadam semua sekali seperti ini (malahan aku boleh katakan ini sekadar paling tinggi 15 % daripada rujukan kami). aku gembira melihat tulisan2 kengkawan dalam blog2 yang cukup menyedarkan aku, kadangkala kita lalai. seronok rasanya...macam hidup dalam suasana zaman Nabi SAW... bila baca, sejuk, insaf dan byk lagi. cuma, ada beberapa kritiakn dan pandangan yang perlu diperbaiki dan dilihat semula. ayat2 yang menyindir, menghina dan 'berfantasi' seakan kita sememangnya hidup dizaman nabi saw, adalah amat tidak sesuai. aku sukakan keterbukaan dan leisure dalam pergaulan selama mana ia mampu dikawal. ada yang bercakap dan menulis byk tentang cinta, antara lelaki dan wanita (of course la), ngan Allah taala dan seumpamanya. namun, kadang kala kita hidup didalam planet kita sendiri sehingga kita lupa yang kita adalah 'syok sendiri' dan berfantasikan transformer duduk ngan kita.. maaf saya katakan, kadang kala kita melihat dari satu sudut yang cukup sempit kerana kita hidup dikalangan mereka yang yang pijak semut bukan sahaja tidak mati malah beranak pinak! itu pijak dah! anda akan sedar betapa complicated nya dunia dengan anda terjun kedunia ini dengan ikhlas membantu...bukan aku menafikan kebaikan anda menulis tentang semua yang menyedarkan ini, malah aku tegaskan pendirian aku terhadap tulisan2 sebegini diawal tadi, namun aku didatangi seorang yang nothing tentang agama dan bertanya: dosakah saya bercouple ustaz? dengan bercouple, saya telah musnahkan perasaan saya yang cenderung kepada kaum sejenis saya. nak tercabut mata aku! (x per haziq ngan ammar boleh betulkan rite?haha) adakah ketika ini aku nak nasihatkan dia supaya dia duk umah, puasa jgn kuar2 dan x yah pi kelas? aku bingung, dan aku sekadar katakan : tetaplah dengan agama, solat jaga dan kawal nafsu anda dengan puasa...carilah kebaikan atau usahakan perkahwinan... hmmm? namun kalau perkahwinan bukan yang terbaik dengan masalah kewangan,tanggungan itu ini, pelajaran? adakah teori ustaz rahim ajar, us hatim bebel kat depan anda boleh aplikasikan? jawablah dengan hati korang! tapi aku katakan: teruslah menulis wahai kengkawan yang memilih jalan untuk berdakwah, namun perbaiki dengan ilmu dan kefahaman yang sahih al-salaf al-soleh! kuncinya, banyaklah membaca tulisan para ulama' mu'tabar!

Disamping itu, adakah aku ingin sampaikan yang lain, yang bukan aliran ni, yang cuai dalam berpakaian, otak gila2, suka hati kuar ayat adalah baik, bagus? tak...namun anda bukannya teruk namun sedikit pembaikan diperlukan. ada yang couple, ada yang berlebih dalam couple juga bukan nya baik dan completely berdosa! maaf aku katakan...belajarlah menerima kebenaran dan hakikat. kita hidup bukan sekadar nafsu perut dan dibawah perut! anda perlu tahu objektif dan hala tuju anda pergi... aku harap semua yang bercouple dan ingin mendirikan kuarga yang baik, hiasilah per'couple'an anda dengan baik dan religously. untuk aku katakan : haram couple. perempuan sebelah sana, laki sebelah sini. duk senyap2! hahaha...cam bengap plak. ia bukan cara dakwah. semua tau keterbukaan aku menerima semua ni, harap anda paham2 untuk berubah. x seronok plak ada yang bawak perempuan cam barang mainan, dan mereka permpuan bukan lah seperti itu. itulah kenapa agama ingatkan, kalau lelaki yang buat camtu, bayangkanlah ibu,adik,kakak kita diperlakukan seperti barang mainan camtu...pecah hati rite? dan mereka juga ada abang dan kuarga yang berfikir kearah itu...

Oleh itu, zaman dan dunia hari ni, memerlukan korang pikir sendiri. agama bukan mendesak anda tinggalkan dunia, namun mencorak kehidupan biasa anda dengan agama. agama bukan membuang jeans tukar ngan slack, t-shirt ditukar jubah, topi ditukar serban atau kopiah dan seumpamanya. kekallah korang ngan jeans,t-shirt, topi kalau pakai tapi beriltizam ngan agama. solat 5 waktu bukan ikut lapang. at least, jangan tinggalkan fardhu bro! itu paling kurang... aku tulis benda camni agar aku ingat n korang pun sama2 ingat. aku menulis untuk semua berkongsi. aku xkisah ada yang x puas hati. kita ada ruang komen. aku silap aku tarik balik, aku betul sama hadam k. aku mengharap sangat blog dan tulisan ini mapu dibincang dengan semangat kengkawan n we can ger some benefits from it.. thanks for reading. barakallahu fiik...............bye2!

3)

melaka backpacking - musim durian yang indah (part 2)

Lebih kurang jam4.30 petang, aktiviti lawatan pun bermula, untuk lebih mudah kalian faham, gua selitkan gambar-gambar berserta nota kaki.

gaya lelaki gagah cool masa kini

bargaya di'hadapan christ church melaka

kalian bacalah sendiri!

mesti kalian kenal bukan pintu gerbang ni?

di'sekitar kota a'famosa


Buat pengetahuan, masa lawatan yang di'ambil adalah lebih singkat berbanding masa haziq bershopping kami merewang di'dataran pahlawan, kota a'famosa pun hanya sekadar dipintu hadapan.haha.

di'hadapan istana kesultanan melaka kononnya
kereta racing tunku abdul rahman..kata waleed

KTM versi asal sebelum dipindahkan ke selangor

waleed yang tak pernah miss bergambar


Lawatan kami tidak sepenuhnya, seperti kami tidak melawat arca helicoter, muzium kapal, model penjara pudu dan banyak lagi bende mengarut tarikan pelancong. Mungkin dek kerana cuaca panas pada petang itu. Inisiatif kami, cendol semangkuk sebelum balik. Untuk kali ini, gua cuba cendol jagung, RM1.50 sahaja, itu pun abu yang payung.
Dan gambar-gambar terakhir..

berposing di'pokok lindungan kerosakan

selamat tinggal melaka~

Dan lawatan kami pun berakhir, kami tiba dirumah lebih kurang jam7 malam, melayan Red Cliff epidod2, akibatnya plan 9malam berganti 10.30 malam. Kami menuju ke Umbai untuk mencuba medan selera yang menjadi lagenda.

Kami beruntung lewat malam begini masih ada kedai yang buka, menu dihulurkan. Kali ini adalah menu bersama, ikan kerapu masak 3rasa, sotong goreng tepung & udang masak butter. Air pilihan gua, barli ais. Gua takut kalian terliur jika aku ceritakan satu persatu adegan semasa makan, jadi aku singkatkan saja.. kos keseluruhan RM120.

Dan malam itu lebih tenang, mata lebih mudah lelap. Sekejap satu semua pun telah tumbang~

Pagi isnin, pagi terakhir kami di'sana. Gua tidak bercadang tidur semula selepas subuh, lantas mencapai galah buatan untuk menjolok-jolok manggis yang masak, sebagai buah tangan buat ibu bapa di'rumah. Manakala majis dan waleed meronda-ronda mencari buah durian yang jatuh. Abu dan haziq mencari kedai membeli sarapan untuk kami.

Pagi itu, tiada sebarang cadangan untuk aktiviti lawatan, selepas memenuhkan perut, masing-masing terlantar.. Pejam celik jam sudah menunjukkan 12.. tanda masa kami semakin singkat. Kemas mengemas, packing memacking, sapu menyapu, basuh membasuh.. tayar kerata bergerak lebih kurang jam 2..selepas kami solat jama' bersama. Meluncur laju meninggalkan 6biji durian di'luar rumah.hehe. Dan..

:: Cerita Tammat ::

22 June 2009

melaka backpacking - musim durian yang indah

Buat pengetahuan, pada petang hari sabtu yang lepas (bersamaan 20 Mei 2009 di'dalam kalendar), terjadi sebuah pengembaraan ringkas yang di'anggotai oleh haziq,abu,majis,waled dan watak utama jai. Lokasi spesifik adalah kampung parit putat, sungai rambai, melaka. Rumah kepunyaan en.ahmad montaha.

Tujuan asal adalah diragui, mungkin dek kerana pembatalan projek sekolah secara last minute membuat kami panas hati kelebihan masa lapang, lantas idea backpacking mengejut pun muncul.Kebetulan saat itu merupakan musim buah durian dan manggis di'kampung tersebut, membuatkan ia satu bonus bagi kami.

Tersesat jalan sedikit membuatkan kami tiba lebih lewat dari jangkaan, kunci rumah dibuka, pembersihan ala kadar dilakukan, sebelum makan malam episod1 dijalankan. Ya untuk malam pertama, lokasi pilihan adalah medan selera sungai rambai. Berdekatan benar dengan sempadan johor, beberapa langkah lagi dengan arca beca besar johor, kalau kau tahu.

Menu pilihan gua, sudah semestinya ABC dahulu. Berbagai cerita-cerita lama terpacul, membuatkan waktu makan yang sepatutnya tamat dalam 30minit menjadi 2jam lebih kurang. Dan malam itu bukannya tidur awal untuk plan esok, tapi di'alpakan dengan movie Red Cliff sehingga jam 3.. kecuali segelintir.. yang pancit awal. ape kes?


Pagi itu kami bergerak.. atau lebih tepat hampir tengahari, mungkin kerana pengangan buah durian yang dipungut selepas subuh dijadikan sarapan, tidur selepas itu lebih indah dari biasa. Sempat juga di'candid beberapa keping gambar didalam rumah sebagai kenang-kenangan.

Destinasi pertama adalah kota a'famosa yang amat sinonim dengan pusat perlaconan di melaka. Lebih kurang 48km dari kampung ini, kalau kalian search melalui google map. Laluan pilihan bukanlah lebuhraya AMJ namun jalan dalam yang memberi view lebih menarik.

Setelah berpusing-pusing, juga bantuan dari orang luar, kami tiba juga di'dataran pahlawan yang amat dekat dengan kota a'famosa. Selepas solat, singgah di stesen makanan-food court untuk melapik perut yang kekosongan. Menu pilihan gua kali ini, asam pedas ikan pari.

bersambung pada episode akan datang..
dan sedikit perisa untuk kalian...


 
 

19 June 2009

sdkt utk diigati smua

وقضى ربك ألا تعبدواْ إلا إياه وبالولدين إحسناۚإما يبلغن عندك الكبر أحدهما أو كلاهما فلا تقل لهما أف ولا تنهرهما وقل لهما قولا كريما ۝واخفض لها جناح الذل من الرحمة وقل رب ارحمهما كما ربيانى صغيرا ۝ (سورة الأسرأ, 23-24)


23. Dan Tuhanmu Telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya. jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, Maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan "ah" dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia[850].

24. Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah: "Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua Telah mendidik Aku waktu kecil".

[850] mengucapkan kata ah kepada orang tua tidak dlbolehkan oleh agama apalagi mengucapkan kata-kata atau memperlakukan mereka dengan lebih kasar daripada itu.

Kalau kawan2 masih igt, kita semua pernah belajar tentang ayat ni masa sek dlu. Andaikata, masih ade nota2 lama, selak2 la nota Syariah ting 5.mungkin ade antara rakan2 yang dapat mengenang ‘saat2 manis’ dalam kelas bgmana kita belajar cara mengistibat hukum dalam ayat ni…

Tulisan ini sebagai igtan bagi rkn2 yg mungkin sudah terlupa dan sbg dorongan utk rkn2 terus istiqamah krn saya percaya rkn2 sudah tahu isinya..

Perintah pertama yg terdpt dlm ayat ini ialah keimanan kepada Allah dan larangan keras daripada Allah untuk syirik. Apa itu iman? Iman diistilahkan sebagai membenarkan dgn hati, mengakui dgn lidah dan beramal dgn anggota. Tiga elemen ini mestilah seiring utk menjadi hamba yang diredhaiNya.

Perintah kedua adalh mengenai ketaatan kepada ibu bapa. Betapa kita telah membesar dgn izinNya di tgn kedua org tua. Dan sebgai anak seharusnya kita menjaga mrk pula apabila tiba masanya. Mg dgn itu, pabila sampai waktu kita mnjadi ibu bapa, kita juga akan beroleh anak2 yg dpt mnjaga kita. Alangkah sedihnya, melihat anak2 tidak menghormati ibu bapa bahkan ada juga segelintir yg terus melupakan mrk. Lupakah mrk pada pengorbanan ibu bapa sejak dari kecil? Adakah kita ign menjadi manusia yg sombong? Berasa diri terlalu bagus utk berbakti utk mrk? Sdgkan smua yg kita miliki adlah milikNya Yg Esa yg boleh ditarik pd bila2 masa..

Dan sbg seorg yg pernah bljr agama, sy menyeru pd diri sy terutamanya juga rkn2, mg kita mnjadi antara hambaNya yg soleh solehah juga anak yg boleh dibanggakan ibu bapa bukan shj di dunia malah di akhirat. Amin!

Utk kata2 terakhir, suka saya mengakhrinya dgn sedikit pujangga…

Walau dimana pun kita,

Igtlah bumi ni milik siapa,

Igtlah kedua org tua,

Agar hidup kita beroleh rahmat dari Yang Esa,

Moga di akhirat sana,

Menjadi ahli syurga,

Dan bukannnya penghuni neraka..

18 June 2009

Musical Form

Mesti kalian terkinja-kinta tertanya-tanya, tak paham pe kejadahnye musikal form tu kan? Mudah cerita dalam bm'nye =dikir barat. Gua pun baru tahu, tu pun sebab wikipedia tolong. Katanye..

"Dikir barat is a musical form, native to the Malay Peninsula, that involves singing in groups—often in a competitive setting—and almost always without instrumental accompaniment. While it is uncertain whether dikir barat originated in Thailand or Malaysia, the Malaysian government today actively promotes it as an important part of the Malaysian national culture"

Gua malas merapu panjang, hanya nak kongsikan, gambar dari album walid, time kitorang ber'dikir barat zaman komunis muda-muda dulu. Why not usha sambil umpat?

 
*Fakta gambar: gambar ni value habis high la, pendedahan identiti tulang belakang geng perkusi dikir barat tuh. Kecuali paling kiri, hafiz bahri hanya penonton.
*Fakta gambar: walid bukanlah watak utama hanya kerana beliau berada di'depan sekali.
*Fakta gambar: wajah-wajah kemenangan w'laupun hanya meraih tempat ketiga (kalau gua tak silap) dikir barat peringkat daerah.

*Fakta tambahan: kepala berbalut hijau & merah bukanlah 2 geng bermusuhan, tapi geng pendikir. Dan yang bertanjak kemas adalah geng lelaki hangat perkusi. Yang memakai songkok, tidak dikenali.haha

**Kredit untuk kelab gamelan smkasl kerana sudi meminjamkan baju buat kami.